Mizrin80’s Weblog

Renungkanlah dan Selamat Beramal…..

BLOGGER

Assalamualaikum…. tarikh 22 Julai 2008 mulanya saya memasuki dunia BLOG. Benda yang asing pada saya tetapi hangat macam pisang goreng” di dunia maya (virtual world) sekarang. Semua orang tak kira orang biasa, pemimpin, pelajar, kakitangan kerajaan malahan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir pun ada blog sendiri. Malu lak rasanya sebagai pelajar takde BLOG. Nak tau hebatnya kuasa blog ni sampai Radio Televisyen Malaysia (RTM) pun ada segmen khas tentang BLOG.

Mengikut Kamus Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) , dalam kata istilah, “BLOG” membawa maksud sebagai “tapak web yang membolehkan pengguna menulis dan menyimpan diari atau jurnal secara elektronik. E-diari atau e-jurnal ini dapat dilihat oleh pengguna web lain ataupun dijadikan tapak yang cuma dapat dilihat apabila memasukkan nama pengguna”.

Banyak laman yang menyediakan perkhidmatan ini diantaranya ialah blogspot dan wordpress. Kesimpulannya, BLOG ni ada kebaikan dan keburukkannya tersendiri. Dan ia juga mempunyai kuasanya yang tersendiri. Terpulanglah pada kita untuk menggunakannya. Persepsi masyarakat sekarang yang lebih mempercayai BLOG daripada media rasmi seperti TV dan Radio perlulah difikirkan…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: